Blog Republik
  • Acasa
  • Despre noi
  • Blog
  • Publicitate
  • Sitemap
  • Contact
  • Acasa
  • Health
    • Sănătate
    • Diete
    • Rețete culinare
  • Lifestyle
  • Beauty
  • Fashion
  • Casă și grădină
  • Familie
  • Showbiz
  • Astrologie
  • Știri România
No Result
View All Result
Blog Republik
  • Acasa
  • Despre noi
  • Blog
  • Publicitate
  • Sitemap
  • Contact
Blog Republik
Home Rețete culinare
Drob de miel

Drob de miel – Rețetă tradițională ardelenească

Andrei by Andrei
in Rețete culinare

Cuprins

Toggle
  • Origini și tradiții
  • Ingrediente necesare
  • Mod de preparare
    • Pregătirea organelor de miel
    • Pregătirea legumelor și ouălor
    • Pregătirea cărnii pentru ciorbă
    • Asamblarea drobului
    • Înfășurarea drobului
    • Coacere și servire

Drob de miel este un preparat tradițional românesc specific sărbătorilor Pascale. Această rețetă, pe care o vom prezenta în continuare, este o variantă tradițională ardelenească, care își are originile în bucatele pregătite de bunicii noștri din Ardeal. Mielul era un ingredient esențial în meniul de Paște, de la ciorbă și friptură, până la drob și caș proaspăt din lapte de oaie.

Origini și tradiții

În tradiția ardelenească, mielul folosit pentru drob nu trebuia să depășească 10-11 kilograme și era tăiat în ziua de sâmbătă direct în ogradă. Bunicul era cel care se ocupa de această sarcină, tranșând bucățile de carne și ducându-le bunicii care se ocupa de restul preparatelor.

Drobul de miel era considerat o specialitate așteptată și se făcea din organele mielului, precum ficatul, plămânii, rinichii și inima, precum și carnea de la capul și de pe burtă mielului. Carnea de pe coaste mergea la ciorbă. Această combinație de organe și carne dă drobului un gust aparte și o notă de eleganță.

Ingrediente necesare

Pentru a pregăti drobul de miel, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • Măruntaiele de la un miel (ficat, plămâni, rinichi, inimă)
  • Prapurele mielului (membrana care învelește organele)
  • Carnea de la capul și coastele mielului (pentru ciorbă)
  • 2 legături de ceapă verde sau 3 cepe mai mici
  • 1 legătură de usturoi verde sau 2 căței de usturoi mici
  • 50 ml ulei vegetal
  • 2 legături de pătrunjel
  • 6 ouă
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Pregătirea organelor de miel

  • Spălați bine organele de miel și puneți-le la fiert în apă rece, fără adaos de sare. Este important să nu folosiți sare în apa de fiert pentru a evita întărirea ficatului.
  • În timp ce organele fierb, se va forma o spumă pe suprafața apei. Trebuie să scoateți această spumă cu grijă pentru a obține un drob curat și fraged.
  • Gătirea organelor de miel nu trebuie să dureze mai mult de o oră și 20 de minute. După această perioadă, lăsați-le să se răcească în apa în care au fiert.

Pregătirea legumelor și ouălor

  • În timp ce organele se răcesc, spălați ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt.
  • Căliți ceapa și usturoiul în ulei vegetal până se înmoaie bine și toată apa lăsată de legume dispare. Lăsați-le să se răcească.
  • Fierbeți 3 ouă și curățați-le de coajă.

Pregătirea cărnii pentru ciorbă

  • Puneți bucățile de carne pentru ciorbă la fiert în apă și alegeți carnea pe care o veți folosi pentru ciorbă. Căzăturile și grăsimile le veți păstra pentru drob.
  • Tocați mărunt căzăturile și grăsimile rămase după ce ați ales carnea pentru ciorbă.

Asamblarea drobului

  • După ce organele s-au răcit, tocați-le cubulețe mici și puneți-le într-un vas alături de carnea rămasă de la ciorbă.
  • Adăugați ceapa și usturoiul călite, cele 3 ouă crude, pătrunjelul tocat, sare și piper după gust. Omogenizați bine compoziția.

Înfășurarea drobului

  • Înmuiati prapurele în apă călduță pentru a-l înmuia și întindeți-l pe un blat de lucru.
  • Puneți jumătate din compoziția de drob peste prapure, apoi adăugați ouăle fierte și cealaltă jumătate de compoziție. Uniformizați compoziția astfel încât să obțineți forma unei rulade.
  • Înfășurați prapurele în jurul ruladei și puneți drobul într-o tavă de cuptor unsă cu ulei.

Coacere și servire

  • Dați drobul la cuptor și coaceți-l timp de 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.
  • După ce este copt, lăsați-l să se tempereze în tava în care a fost copt.
  • Scoateți drobul din tavă și puneți-l pe un blat. Puteți pune o tavă sau un obiect drept cu o greutate ușoară peste drob pentru a-l presa ușor și a-l compacta.
  • Lăsați drobul să se răcească complet, apoi puneți-l la frigider.
  • Tăiați drobul rece și serviți-l alături de celelalte preparate tradiționale de Paște.

Drob de miel este un preparat tradițional românesc, specific sărbătorilor Pascale. Rețeta prezentată în acest articol este o variantă tradițională ardelenească, care include organele mielului, carnea de la capul și coastele mielului și ouă. Prin urmare, dacă doriți să pregătiți un drob de miel autentic, această rețetă vă va oferi rezultate delicioase. Bucurați-vă de preparatele tradiționale de Paște și savurați drobul de miel alături de familie și prieteni!

ShareTweetPinShare
Andrei

Andrei

Sunt Andrei, un explorator al ideilor și al detaliilor care fac diferența. La blogrepublik.ro, îmi place să scriu despre tot ce înseamnă lifestyle, echilibrul între viața personală și profesională, și acele momente mici, dar semnificative, care ne definesc. Cu o experiență bogată în jurnalism și o pasiune pentru autenticitate, încerc mereu să aduc un punct de vedere nou în fiecare articol. Dacă te regăsești în căutarea inspirației, te invit să descoperi poveștile mele.

Articole asemănătoare

Rețete culinare

Cum să prepari ficăței de pui cu sos

Dacă vrei o rețetă rapidă, gustoasă și plină de savoare, atunci ficățeii de pui cu sos sunt alegerea perfectă. Aceștia...

Citește tot articolul
Prăjitură Brownie cu vișine sau cireșe
Rețete culinare

Prăjitură Brownie cu vișine sau cireșe

Dacă iubești ciocolata și vrei să o combini cu gustul dulce-acrișor al vișinelor sau cireșelor, atunci această prăjitură brownie este...

Citește tot articolul
Rețetă de gyros de pui grecesc
Rețete culinare

Rețetă de gyros de pui grecesc

Gyrosul este una dintre cele mai iubite mâncăruri de tip fast food, iar combinația sa de carne suculentă, condimente aromate,...

Citește tot articolul
Please login to join discussion

Categorii

  • Adult
  • Articole promovate
  • Casă și grădină
  • Diete
  • Familie
  • Fashion
  • Frumusețe
  • Horoscop și Astrologie
  • Lifestyle
  • Rețete culinare
  • Sănătate
  • Showbiz
  • Știri România
  • Uncategorized

Articole Recente

Putin schimbă strategia. Operațiune de amploare la granița cu Ucraina

Ce șanse are Ucraina să își restabilească granițele din 1991

„Vineri”- o incursiune fascinantă în istoria lingvistică și culturală a Europei.

Sporuri pentru boli inventate, la Cotroceni: Directorii și șefii: 1.500 lei, consilierii: 1.200 lei

Sora lui Ștefan, mesaj dur despre relația fratelui ei: „Tu cu Mihaela nu veți rămâne afară!”

Emma a plâns după un gest nervos făcut de Adrian. De ce a sunat AdrenaLinia în casa băieților

Calculator din KW în CP

Calculator din KW în CP


Află câți cai putere are mașina ta

Revista

Blogrepublik.ro este o revistă pentru toată familia ce îți aduce mereu știri proaspete, te informează și îți dă sfaturi utile.

Despre

  • Acasa
  • Blog
  • Despre noi
  • Publicitate

Utile

  • Politica de confidențialitate
  • Politica de utilizare cookie-uri
  • Termeni și condiții
  • Contact

Contact

Ai întrebări? Suntem aici pentru tine! Contactează-ne pentru informații, suport sau oportunități de colaborare.

  • Acasa
  • Despre noi
  • Blog
  • Publicitate
  • Sitemap
  • Contact

© Blogrepublik.ro. Toate drepturile rezervate.

  • Acasa
  • Health
    • Sănătate
    • Diete
    • Rețete culinare
  • Lifestyle
  • Beauty
  • Fashion
  • Casă și grădină
  • Familie
  • Showbiz
  • Astrologie
  • Știri România