Turmericul (cunoscut și sub numele de ghimbir indian) este folosit de secole în bucătăria indiană ca condiment și colorant. De asemenea, a fost folosit pentru a trata probleme digestive, cum ar fi IBS și ulcerul, și are, de asemenea, multiple alte beneficii pentru sănătate. Atunci când este consumat în mod regulat, ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă, stimulează funcția imunitară, previne cancerul și reglează nivelul de zahăr din sânge. Ingredientul activ din turmeric se numește curcumină.
Consumul de alimente bogate în acest pigment natural înainte de masă vă va ajuta să absorbiți mai mult din el, motiv pentru care este o idee bună să îl consumați pe stomacul gol.
Deși cantitatea de absorbție nu este atât de mare atunci când este consumat împreună cu alte alimente sau lichide, cum ar fi sucuri sau supe – mai ales dacă masa ta conține și alimente grase sau cu amidon greu de digerat – consumul pe stomacul gol îți poate oferi rezultate mai bune decât dacă l-ai consuma cu altceva.
Turmeric și nivelul de zahăr din sânge
Capacitatea turmericului de a îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge poate fi unul dintre motivele pentru care este atât de bun pentru diabet. Un studiu publicat în revista Phytotherapy Research a constatat că, cu cât consumați mai mult turmeric, cu atât organismul dumneavoastră absoarbe mai puțină glucoză din alimentele pe care le consumați, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta diabet.
Autorii studiului au sugerat că pigmentul din turmeric poate opri enzimele din pancreasul tău să descompună carbohidrații în zahăr, motiv pentru care ar putea să te protejeze împotriva diabetului. Acesta nu este singurul beneficiu pentru sănătate pe care turmericul îl are când vine vorba de nivelul de zahăr din sânge.
Cercetările arată că poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială, să ajute la prevenirea sindromului metabolic și să îmbunătățească nivelul colesterolului din sânge.
Pe lângă aceste beneficii, consumul de alimente bogate în turmeric poate ajuta la pierderea în greutate. Nu se știe exact de ce, dar mulți oameni raportează că reușesc să mănânce mai puțin și să își mențină o greutate sănătoasă atunci când adaugă acest ingredient în mesele lor. Acest lucru s-ar putea datora faptului că este benefic pentru metabolism și crește nivelul de energie, sau pentru că are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea poftelor.
Turmericul și sănătatea inimii
Turmericul este un antioxidant puternic, ceea ce înseamnă că poate ajuta la protejarea organismului împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, cunoscuți și sub numele de „radicali necontrolați”. Radicalii liberi sunt molecule instabile care vă pot afecta celulele, deoarece au enzime pe care corpul dumneavoastră le-a pierdut.
Turmericul poate ajuta la creșterea nivelului de enzime „bune” din celulele tale, despre care se știe că reduc riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Cercetătorii de la Universitatea Reading din Marea Britanie au descoperit că persoanele care au consumat cel mai mult curry au fost cele mai puțin susceptibile de a avea un atac de cord sau de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, motiv pentru care acest condiment sănătos este una dintre cele mai bune opțiuni alimentare pentru cei cu probleme cardiace.
Turmericul și funcția imunitară
Turmericul poate ajuta, de asemenea, la susținerea funcției imunitare. Acesta conține proprietăți antioxidante care pot ajuta la combaterea infecțiilor și la prevenirea acumulării de germeni dăunători în corpul dumneavoastră, cum ar fi cei care provoacă răceala și gripa.
De asemenea, poate ajuta la reducerea riscului de alergii și boli autoimune. Nu este singurul condiment care conține antioxidanți, așa că este probabil ca beneficiile să fie rezultatul celorlalte condimente care sunt prezente în turmeric, cum ar fi ghimbirul, chimenul și piperul negru. S-a demonstrat că ghimbirul și piperul negru au proprietăți antiinflamatorii care pot reduce riscul de boli autoimune, cum ar fi lupusul, diabetul de tip 1 și artrita reumatoidă, precum și reducerea riscului de alergii.
Turmericul și prevenirea cancerului
Turmericul este un puternic antiinflamator, ceea ce înseamnă că poate ajuta la prevenirea și tratarea unor afecțiuni precum boala Crohn, colita ulcerativă, psoriazisul și artrita. De asemenea, poate ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer, inclusiv a celor de stomac, colon și ficat. Un studiu care a fost publicat în revista Nutrition and Cancer a constatat că turmericul poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic și la reducerea riscului de cancer al pancreasului, esofagului și ficatului.
De asemenea, poate ajuta la prevenirea și tratarea obezității și la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru se datorează probabil capacității sale de a proteja organismul de inflamații și de a îmbunătăți bacteriile intestinale care s-au dovedit a produce butirat. S-a demonstrat că butiratul este benefic pentru cei cu sindrom metabolic și diabet și se crede că acesta este motivul pentru care turmericul este atât de bun pentru sănătate.