Boala obrajilor pălmuiți este o afecțiune virală contagioasă, diagnosticată cu o frecvență ridicată în rândul copiilor. Cunoscută și sub denumirile de „eritrem infecțios” sau „boala a cincea”, este caracterizată prin dezvoltarea unor erupții cutanate localizate la nivelul obrajilor, descrise de o roșeață cu un aspect specific.
Face parte dintr-o listă de șase afecțiuni cu debut în perioada copilăriei, descrise de producerea erupțiilor cutanate în diferite zone. Celelalte afecțiuni sunt rubeola, rujeola, scarlatina, varicela și roseola infantum. Articolul de azi prezintă informațiile de bază despre cauzele, simptomele, diagnosticarea, tratarea și prevenirea bolii obrajilor pălmuiți.
Boala obrajilor pălmuiți: cauze și factori de risc
Această afecțiune este cauzată de infectarea cu Parvovirus B19. Este important de precizat faptul că acest agent patogen este diferit de parvovirusul ce afectează câinii și pisicile, așadar, animalele de companie nu reprezintă un vector de transmitere la copil.
Picăturile Plügge transportă acest virus, fiind transmise de la o persoană infectată la alta prin tuse, strănut sau în momentul vorbirii. De asemenea, agentul patogen Parvovirus B19 poate fi transmis prin sânge și produse sanguine.
Factori de risc pentru boala obrajilor pălmuiți:
- mediile aglomerate – grădinițe, creșe sau școli;
- perioada din an – cele mai multe îmbolnăviri au loc iarna și primăvara;
- vârsta – eritremul infecțios afectează cel mai frecvent copiii între 5 și 15 ani;
- lipsa unei imunizări anterioare la acest virus;
- sarcina – expunerea fătului la infectare prin intermediul mamei.
Simptome ale bolii obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți (eritremul infecțios) se poate manifesta prin:
- erupții cutanate faciale pronunțate de culoare roșie;
- erupții cutanate pe brațe și, uneori, pe trunchi și picioare;
- dureri articulare ce se pot manifesta chiar și pentru câteva săptămâni;
- anemie posibil cauzată de scăderea celulelor roșii din sânge.
Perioada de incubație a virusului este de 7-14 zile. Înainte de apariția erupțiilor cutanate specifice eritremului infecțios, primele simptome sunt asemănătoare celor ale gripei:
- episoade febrile ușoare;
- dureri de cap;
- dureri la nivelul gâtului;
- rinoree;
- obstrucție nazală.
Este foarte important de precizat faptul că o persoană ce poartă acest virus nu mai este considerată contagioasă după momentul producerii erupțiilor la nivel cutanat. În cazul majorității adulților purtători ai agentului patogen Parvovirus B19, simptomele specifice acestei boli nu se manifestă. Dacă apar, erupțiile cutanate sunt mai puțin evidente.
Diagnostic pentru boala obrajilor pălmuiți
Diagnosticarea acestei boli infecțioase este posibilă prin:
- evaluarea clinică a simptomelor;
- analiza istoricului medical;
- analize de sânge (pentru detectarea anticorpilor împotriva Parvovirus B19);
- hemoleucogramă completă (dacă pacientul se confruntă cu anemie).
Medicul pediatru este cel care stabilește diagnosticul de eritrem infecțios. În cele mai multe cazuri, examinarea medicală și evaluarea istoricului medical sunt suficiente pentru stabilirea diagnosticului. Analizele de sânge pot fi, însă, recomandate, pentru conformarea diagnosticului sau dacă pacientul se confruntă cu anumite complicații.
Tratament pentru boala obrajilor pălmuiți
Afecțiunea trece de la sine, neexistând în acest moment un tratament pentru abordarea eritremului infecțios. Opțiunile recomandate de specialiști vizează managementul simptomelor specifice bolii, pentru ameliorarea acestora:
- odihnă suficientă – mai ales în cazul oboselii sau al episoadelor febrile;
- antipiretice și analgezice – pentru reducerea febrei și diminuarea durerilor resimțite;
- hidratare corespunzătoare – pentru a reface stocurile de apă din organism, pierdute prin transpirație din cauza episoadelor febrile;
- aplicarea de loțiuni sau creme – se recomandă utilizarea doar acelor produse cu formule recomandate de medicul specialist;
Prevenirea bolii obrajilor pălmuiți
Imunizarea nu este posibilă pentru prevenirea acestei boli, deoarece nu există un vaccin împotriva agentului patogen ce cauzează eritremul infecțios. Cu toate acestea, specialiștii recomandă o serie de măsuri ce pot contribui la minimizarea riscului de contaminare cu Parvovirus B19:
- menținerea unei igiene corespunzătoare a mâinilor;
- utilizarea dezinfectanților de mâini pe bază de alcool, în lipsa accesului la apă;
- evitarea contactului cu persoanele infectate;
- acoperirea nasului și gurii în caz de strănut sau tuse;
- curățarea și dezinfectarea suprafețelor expuse la saliva sau secrețiile nazale ale persoanelor contaminate;
- monitorizarea simptomelor și educarea copiilor în scoli și grădinițe cu privire la aceste măsuri preventive.
Boala obrajilor pălmuiți este una dintre cele șase boli ale copilăriei manifestate prin erupții cutanate. Cu toate acestea, chiar și adulții pot fi expuși la agentul patogen cauzator, chiar dacă pot fi asimptomatici sau pot prezenta simptome specifice cu manifestări ușoare. În urma infectării, organismul se imunizează împotriva infecțiilor viitoare.
Disclaimer: Acest articol nu înlocuiește consultația medicală de specialitate. Dacă tu sau cel mic prezentați simptome specifice acestei afecțiuni, este recomandată programarea pentru o vizită la medicul specialist.
Sursa:
„Boala obrajilor pălmuiți: Cauze, simptome, diagnosticare, tratament” | MedLife. „https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/eritem-infectios-boala-obrajilor-palmuiti-a-cincea-boala-a-copilariei-cauze-simptome-tratament”. Accesat pe 17.07.2024
Sursa foto: Shutterstock.com