Calculator din KW în CP (cai putere)

Calculator din KW în CP

Transformă puterea electrică exprimată în kilowați (kW) în puterea mecanică măsurată în cai putere (CP) pentru a descoperi capacitatea mașinii tale.

Conversie kW în CP

Rezultat: CP

Folosește calculatorul de mai jos dacă știi deja cați CP are mașina ta și dorești să afli rapid câți KW are.

Conversie CP în kW

Rezultat: kW

Puterea unui motor este măsurată în cai putere (CP), reflectând capacitatea de a genera forță sau energie. În contrast, kilowații (kW), o unitate standard pentru puterea electrică, reprezintă echivalentul a 1.000 de wați.

Pentru a calcula puterea motorului în cai putere (CP) pe baza valorii sale în kilowați (kW), se utilizează formula: CP = kW x 1,36. Aceasta se bazează pe conversia că un cal putere corespunde aproximativ cu 735,49875 wați. Prin urmare, pentru conversia din kilowați în cai putere, se înmulțește numărul de kilowați cu 1,36.

De pildă, un motor de 125 kW corespunde unei puteri de aproximativ 170 CP, calculată prin 125 x 1,36. Este important de menționat că această conversie oferă o valoare aproximativă, existând și alte metode de determinare a puterii unui motor.

Ce înseamnă un cal-putere și cum se calculează

Ce înseamnă un cal-putere și cum se calculează

Caii putere (CP), cunoscuți și sub denumirea de horsepower (HP) în limba engleză, reprezintă o unitate de măsură a puterii utilizată pentru a exprima capacitatea unui motor de a efectua lucrul mecanic. În contextul unei mașini, caii putere descriu câtă energie este capabil motorul să producă pentru a propulsa vehiculul.

Originea termenului „cai putere” provine din secolul al 18-lea și a fost creată de inginerul scoțian James Watt, care a dorit o metodă pentru a exprima puterea motoarelor sale cu abur în termeni ușor de înțeles. Watt a calculat că un cal poate face, în medie, o anumită cantitate de lucrul mecanic într-un minut și a folosit acest calcul ca referință pentru a compara eficiența motoarelor sale cu abur. Astfel, un cal putere simboliza cantitatea de energie necesară pentru a ridica o greutate de 550 de livre (aproximativ 250 kg) la înălțimea de un picior (aproximativ 30 cm) într-o secundă.

În ceea ce privește automobilele, caii putere indică potențialul motorului de a genera viteză și de a susține deplasarea vehiculului, influențând direct accelerația și capacitatea mașinii de a transporta sarcini grele sau de a urca pante. Cu cât o mașină are mai mulți cai putere, cu atât este, teoretic, mai rapidă și mai puternică, având capacitatea de a atinge viteze mai mari într-un timp mai scurt.

Totuși, este important de menționat că puterea motorului (exprimată în cai putere) este doar unul dintre factorii care influențează performanța generală a unui vehicul. Alți factori, precum greutatea mașinii, designul aerodinamic, eficiența transmisiei și tipul de anvelope, joacă, de asemenea, un rol esențial în determinarea vitezei și eficienței mașinii.

Unde găsești pe talon câți kilowați are mașina ta

Rubrica de putere ( kilowați ) o vei găsi la P.2

talon

Ce inseamna BHP, HP WHP?

Termenii BHP, HP și WHP sunt frecvent utilizați pentru a descrie puterea unui motor auto, fiecare având semnificații ușor diferite, relevante în contextul performanței și ingineriei auto.

HP (Horsepower – Cai Putere)

HP sau „Horsepower” este termenul cel mai general utilizat pentru a măsura puterea unui motor auto. Așa cum am menționat anterior, un „cal putere” este o unitate de măsură a puterii care, în contextul auto, reprezintă capacitatea motorului de a efectua lucrul mecanic. Este o măsură a cât de rapid poate un motor să facă o anumită cantitate de lucrul mecanic și este aplicabil la nivel global.

BHP (Brake Horsepower – Cai Putere la Frână)

BHP se referă la „Brake Horsepower”, o unitate de măsură care indică puterea unui motor fără pierderile de putere cauzate de cutia de viteze, generator, componentele auxiliare, și alte sisteme de transmisie a puterii. Este măsurată direct la volanta motorului, fiind deci o cifră care reflectă puterea totală generată de motor înainte de orice pierderi. Termenul „brake” provine din dispozitivul de frânare utilizat în testele de măsurare a puterii, care frânează motorul pentru a determina puterea sa maximă.

WHP (Wheel Horsepower – Cai Putere la Roată)

WHP, sau „Wheel Horsepower”, indică puterea efectiv disponibilă pentru a propulsa vehiculul la roțile sale, după scăderea tuturor pierderilor de transmisie (cutia de viteze, diferențialul, etc.). Este o cifră mai relevantă din punct de vedere practic pentru performanța auto, deoarece reflectă puterea reală care ajunge la sol pentru a mișca mașina. WHP este, de obicei, mai mică decât BHP datorită pierderilor mecanice și termice în sistemul de transmisie al vehiculului.