Depistarea diabetului este dificilă din mai multe motive. Nu este ușor să știi când ai putea fi predispus la această boală și când altceva poate fi responsabil pentru valorile glicemiei mai mari decât ar trebui. Dacă este lăsat nediagnosticat și netratat, diabetul poate duce la complicații grave și chiar la deces. De aceea este atât de important ca persoanele cu diabet să se testeze în mod regulat.
Cel puțin o dată pe an, dacă aveți simptome sau factori de risc sau ori de câte ori medicul dumneavoastră recomandă testarea mai devreme, dacă aveți oricare dintre următoarele: glicemie ridicată, indicată prin urinare frecventă sau sete crescută, vedere încețoșată, oboseală sau pierdere în greutate; foame crescută; urinare crescută; somnolență; dureri articulare; depresie; anxietate; dureri inexplicabile la nivelul picioarelor, părții inferioare a picioarelor, șoldurilor sau abdomenului.
De asemenea, asigurați-vă că vă verificați regulat nivelul de zahăr din sânge acasă cu un aparat de măsură, cum ar fi acesta de la Bayer, sau la cabinetul medicului, cu o asistentă medicală din cadrul personalului care îl poate verifica pentru dumneavoastră.
Glicemie ridicată în sânge
Acesta este simptomul numărul unu al diabetului. Este atunci când cantitatea de glucoză din sânge este mai mare decât are nevoie organismul dumneavoastră pentru a funcționa normal.
Există două tipuri de diabet: Tipul 1 și tipul 2.
În cazul diabetului de tip 1, pancreasul încetează automat să mai producă insulină, motiv pentru care va trebui să vă injectați insulină pentru a vă scădea nivelul de glucoză din sânge. Insulina este o proteină pe care celulele dvs. o folosesc pentru a absorbi glucoza, care se găsește în alimente, și a o folosi pentru energie.
În cazul diabetului de tip 2, pancreasul încă mai produce insulină, dar organismul nu răspunde la ea în mod corespunzător sau celulele nu reacționează la insulină, ceea ce poate fi rezultatul obezității sau al unei predispoziții genetice.
Somnolență și oboseală
Dacă aveți diabet, este posibil să vă simțiți somnoros sau să fiți excesiv de obosit. Acest lucru poate fi deosebit de periculos atunci când sunteți obosit și vă aflați la volan. Somnolența este unul dintre cele mai frecvente semne ale diabetului. De asemenea, este posibil să vă simțiți obosit, cu un sentiment de energie și o capacitate de concentrare diminuată.
Depresie și anxietate
Depresia este frecventă în rândul persoanelor cu diabet. Anxietatea, pe de altă parte, este un semn că ceva ar putea fi în neregulă și se poate agrava pe măsură ce aveți diabet. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre unul sau ambele sentimente și dacă acestea vă afectează viața de zi cu zi.
Nevoia frecventă de a urina
Culoarea urinei poate varia la persoanele cu diabet. Unii pot avea o nevoie mai frecventă de a urina, în timp ce alții pot să nu experimenteze acest lucru. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți diabet, mai ales dacă aveți diabet de mult timp și nevoia de a urina crește frecvent atunci când mâncați ceva zaharat. Culoarea urinei poate fi un semn timpuriu al unei probleme renale, care poate duce la complicații dacă nu este tratată la timp.
Vedere încețoșată
Un alt semn posibil este dacă aveți o vedere încețoșată. Acesta poate fi rezultatul unei glicemii ridicate sau al unei cataracte, care este o opacizare a cristalinului ochiului. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste semne și să vă faceți teste de vedere, mai ales dacă aveți peste 40 de ani.
Dureri articulare la nivelul mâinilor, picioarelor sau genunchilor
Este posibil să observați dureri articulare la nivelul mâinilor, picioarelor sau genunchilor. Acesta poate fi un semn de osteoartrită sau gută, o afecțiune în care cristalele de acid uric se adună în articulații. Consultați medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă durerea articulară este un semn de diabet.
Dureri inexplicabile în picioare, în partea inferioară a gambelor, în șolduri sau în zona abdominală
Dacă aveți dureri excesive de stomac sau în partea inferioară a abdomenului, acesta poate fi un semn de diabet. Această durere poate fi, de asemenea, asociată cu dureri articulare la nivelul picioarelor, șoldurilor sau abdomenului. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre cât timp au fost prezente aceste simptome și dacă acestea pot fi legate de diabet.
Cum să vă gestionați diabetul
Toate aceste semne și simptome reprezintă un motiv de îngrijorare, așa că este important să vă supuneți cât mai repede la un test. De asemenea, este important să colaborați cu medicul dumneavoastră pentru a vă gestiona diabetul.
Există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce nivelul glicemiei. Printre acestea se numără o alimentație sănătoasă, rămânerea activă și controlul tensiunii arteriale. De exemplu, puteți avea o dietă sănătoasă, cu conținut scăzut de zahăr. Aceasta include fructe, legume și alimente din cereale integrale care sunt bogate în fibre, proteine și nutrienți.
De asemenea, puteți deveni activ făcând lucruri precum mersul pe jos în pas vioi, grădinăritul sau înotul. De asemenea, este important să vă reduceți tensiunea arterială. Acest lucru se poate face printr-o alimentație sănătoasă, prin consumul de mai multe fibre și prin reducerea stresului din viața dumneavoastră.