Silvio Berlusconi a murit. Fostul premier al Italiei avea vârsta de 86 de ani. Berlusconi a murit în jurul orei 9.30, la Spitalul San Raffaele din Milano, unde se afla sub observație medicală de vineri.
Conform informațiilor oficiale, fostul premier italian era internat pentru investigații legate de leucemia mielomonocitară cronică, boală cu care se lupta de ceva timp.
El a fost vizitat de fratele Paolo, precum și de copii săi Marina, Eleonora, Barbara și Pier Silvio Berlusconi. Aceștia au venit în mod individual.
Starea de sănătate a liderului partidului Forza Italia s-a deteriorat neașteptat, potrivit ziarului La Repubblica.
În urmă cu puțin timp, la începutul lunii mai, Berlusconi le-a transmis un mesaj video susținătorilor săi, din camera de spital, fiind așezat la un birou, cu stindardul partidului și steagul Italiei în fundal.
Berlusconi a avut numeroase internări în ultimii ani, printre care și una pentru COVID-19 în 2020.
Viața lui Berlusconi, de-a lungul căreia moartea sa politică a fost anticipată de nenumărate ori, se împletește cu istoria Italiei ultimilor 30 de ani.
El a deținut funcția de prim-ministru de trei ori între 1994 și 2011, iar în prezent era senator și președinte al partidului său de dreapta, Forza Italia, un aliat minor al guvernului de coaliție condus de Giorgia Meloni, lidera extremei drepte din Italia.
Pasionat de fotbal, Silvio Berlusconi a fost la cârma AC Milan timp de 31 de ani, echipa câștigând Liga Campionilor de cinci ori sub conducerea sa, înainte de a vinde clubul unor investitori chinezi în aprilie 2017. De asemenea, Berlusconi a deținut clubul Monza.
În afara de politica și fotbal, Berlusconi a construit un vast imperiu media. După ce a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea din Milano în 1961, a intrat în domeniul imobiliar, fondând Edilnord, o companie de construcții. Ulterior, în 1974, a inițiat Telemilano, o companie locală de televiziune prin cablu, care s-a dezvoltat în Mediaset, cel mai mare conglomerat media din Italia, deținător al celor mai importante trei posturi de televiziune private din țară.
Viața sa a fost marcată de scandaluri și litigii, în special în legătură cu petrecerile sale notorii „Bunga Bunga”. În 2022, Berlusconi a stârnit un alt scandal, promițând jucătorilor săi că va aduce „un autobuz cu prostituate” în cazul în care aceștia vor câștiga meciul.
De-a lungul anilor, Berlusconi a reușit să se sustragă scandalurilor sexuale și acuzațiilor de corupție, până când criza datoriilor din zona euro din 2011 a lovit puternic Italia și a condus la o scădere temporară a influenței sale.
Deși a avut o serie de probleme de sănătate, inclusiv un atac de cord în 2016 și o operație de urgență la colon în 2019, Berlusconi a revenit în scenă, chiar dacă a fost condamnat pentru fraudă fiscală în 2013 și a fost expulzat din Senatul italian. În 2015, după o altă condamnare, toată lumea a crezut că și-a încheiat cariera politică.
Berlusconi a reușit totuși să își conducă partidul Forza Italia către un succes electoral moderat în 2018, iar în 2019, după ce interdicția de a candida i-a fost ridicată, a câștigat un loc în Parlamentul European la vârsta de 82 de ani. În 2022, a negociat intrarea partidului său în coaliția de guvernare condusă de premierul Giorgia Meloni.
Familia Berlusconi, care a construit o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari înainte de pandemia de COVID-19, conform revistei Forbes, deține peste 150 de companii sub umbrela holdingului Fininvest. Printre acestea se numără Mediaset, cea mai mare editură italiană, Mondadori, și participații la ziarul Il Giornale. Berlusconi a vândut clubul AC Milan pentru 740 de milioane de euro în 2017.
Toți cei cinci copii ai săi, Marina, Barbara, Pier Silvio, Eleonora și Luigi, contribuie la conducerea imperiului său de afaceri.