Magneziul este un mineral esențial pentru organismul uman, pentru funcționarea corectă a acestuia. În acest articol, îți vom spune de ce este el atât de important, dar și care sunt cele mai bune surse de magneziu!
De ce este important magneziul?
Magneziul contribuie la buna funcționare a mușchilor și oaselor, susține sistemul imunitar, activitatea hormonală și metabolismul și joacă un rol important în prevenirea sau tratarea unor afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare, diabetul sau Alzheimer.
Un aport adecvat de magneziu ajută la gestionarea stresului, îmbunătățește starea de spirit și este util în prevenirea sau ameliorarea stărilor de depresie, nervozitate sau anxietate. Magneziul contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea circulației sângelui, relaxează mușchii, reduce inflamația și ajută la îmbunătățirea calității somnului.
Beneficiile magneziului mai includ: reglarea tensiunii arteriale, a frecvenței cardiace, a glicemiei, a transmiterii impulsurilor nervoase, a sintezei proteinelor și a stării de bine, reglarea tensiunii musculare, îmbunătățirea digestiei și a tranzitului intestinal, combaterea constipației, metabolizarea carbohidraților și glucozei, ameliorarea simptomelor osteoporozei, reglarea nivelului de energie, prevenirea durerilor de cap, prevenirea inflamațiilor din corp și prevenirea simptomelor sindromului premenstrual. Pentru mai multe informații despre când se ia și ce beneficii are magneziul, consultă un medic!
Care sunt cele mai bune surse de magneziu?
Există numeroase surse naturale magneziu. Printre acestea se numără: spanacul, broccoli, salata verde, varza de Bruxelles, sparanghelul, cerealele integrale, nucile, migdalele, semințele de in, de susan, de floarea soarelui, de dovleac, de chia, quinoa, ciocolata amăruie, orezul, cartofii, morcovii, laptele de soia, mazărea, avocado, lactatele, merele, bananele, smochinele uscate, stafidele, carnea de pui, de vită și peștele, precum sardinele și somonul. În cazul legumelor și fructelor, este recomandat să fie consumate crude pentru a beneficia de întreaga cantitate de magneziu.
Atunci când nu se poate asigura întreg necesarul de magneziu prin dietă, se poate apela și la suplimente alimentare. Acestea se vor lua însă doar la recomandarea medicului și conform indicațiilor sale. Exemple de persoane care ar putea nevoie de surse suplimentare de magneziu sunt cele care se confruntă cu oboseală cronică sau depresie și cele care suferă de afecțiuni renale ori diabet. De asemenea, lipsa somnului, fumatul și consumul excesiv de alcool și cofeină pot duce la scăderea nivelului de magneziu din organism.
De cât magneziu ai nevoie zilnic?
Doza zilnică recomandată de magneziu depinde de sex: pentru femei este de 320 mg, în timp ce pentru bărbați aceasta crește la 420 mg. Există însă și alți factori care pot influența necesarul zilnic de magneziu. De exemplu, în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, necesarul de magneziu poate fi mai mare. De aceea, pentru a afla cu exactitate de cât magneziu ai nevoie zilnic, este indicat să te adresezi unui medic.
Un aport excesiv de magneziu poate duce la apariția unor reacții adverse precum stările de greață, durerile abdominale sau diareea, durerile de cap sau dificultățile de concentrare. Excesul de magneziu în organism se numește hipermagneziemie și poate fi diagnosticat prin analiza de magneziu seric.
Pe de altă parte, dacă aportul de magneziu este insuficient, pot apărea afecțiuni precum spasmofilia, aritmia sau diverse boli ale inimii.
Magneziul este un mineral esențial pentru sănătate, iar un aport adecvat poate preveni multe probleme de sănătate. Printr-o dietă echilibrată și, dacă este necesar, cu ajutorul suplimentelor, poți menține nivelul optim de magneziu în organism. Dacă suspectezi că ai deficit de magneziu, este important să consulți un medic. Acesta îți poate recomanda analize de sânge pentru a confirma diagnosticul și îți poate prescrie tratamentul adecvat.
Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic. Pentru recomandări personalizate privind necesarul de vitamine și minerale și cele mai bune surse disponibile, programează-te la o consultație de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/articole-medicale/de-ce-magneziul-este-esential-pentru-sanatate-si-care-este-doza-zilnica-recomandata.html
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/magneziu