Acneea este o problemă cu care majoritatea persoanelor se confruntă la un moment dat în viață. Mai frecventă în rândul adolescenților, poate fi întâlnită totuși și la adulți și poate afecta atât tenul, cât și alte zone ale corpului. Indiferent de vârsta la care se manifestă sau de severitatea sa, tinde să aibă un puternic impact negativ asupra imaginii de sine a persoanei afectate.[2] În acest articol îți vom spune care sunt cauzele care duc la apariția acestei probleme și ce poți face pentru a o preveni.
Care sunt cauzele acneei
În general, acneea apare atunci când porii pielii se înfundă cu sebum și celule moarte. Porii sunt acele orificii minuscule ce pot fi observate pe suprafața pielii, conectate cu foliculii de păr și cu glandele sebacee, adică acele glande care produc sebum pentru a lubrifia pielea și părul și a preveni uscarea acestora. Când aceste glande produc prea mult sebum, excesul se combină cu celulele moarte ale pielii și formează un dop care blochează porii, ducând la apariția punctelor albe sau negre. În acest stadiu, bacteriile în mod normal inofensive care trăiesc pe suprafața pielii noastre pot infecta foliculii obturați, cauzând papule, pustule, noduli sau chisturi.
Moștenirea genetică joacă un rol important în apariția acneei – dacă cel puțin unul dintre părinții a avut acnee, riscul ca această problemă să te afecteze și pe tine este mult mai ridicat. Pe lângă asta, există numeroși factori care pot declanșa acneea sau duce la agravarea acesteia, factori care pot varia de la schimbări hormonale, haine strâmte și poluare până la utilizarea produselor de îngrijire a pielii nepotrivite, cum ar fi loțiunile și cremele uleioase, grase, stres sau administrarea anumitor medicamente. Obiceiurile proaste, cum ar fi tendința de a-ți stoarce coșurile ori de a-ți atinge fața cu mâinile murdare, pot contribui și ele la agravarea acneei.
Pe lângă cele menționate mai sus, s-a mai descoperit că există o legătură între factori ce țin de stilul de viață și acnee. De exemplu, consumul anumitor alimente, cum sunt cele cu conținut ridicat de zahăr, ar putea duce la agravarea sa.
Ce poți face pentru a preveni apariția acneei și agravarea acesteia
Dacă am aflat de ce apare acneea, să discutăm acum și ce se poate face pentru a o preveni sau cel puțin pentru a reduce riscul apariției acesteia.
În primul rând, este esențial să înveți să-ți îngrijești corespunzător pielea, folosind produsele potrivite tipului tău de ten. Spală-te pe față de două ori pe zi, folosind produse blânde. Nu exagera – dacă te speli prea des pe față sau folosești produse prea agresive, nu vei face decât să-ți iriți pielea. Mai mult decât atât, acest lucru poate duce la o producție mai mare de sebum, favorizând dezvoltarea acneei sau agravarea sa.
O hidratare corectă este și ea esențială pentru o piele fără acnee. Alege însă cu atenție cremele hidratante pe care le folosești și încearcă să le eviți pe cele ce conțin parfum, uleiuri sau alte ingrediente ce îți pot irita pielea și pot cauza coșuri. De preferat ar fi să le folosești pe cele pe a căror etichetă apare mențiunea „non-comedogenic”. Aceeași recomandare este valabilă și în cazul produselor cosmetice. Nu uita să bei și suficientă apă – pielea uscată este unul dintre semnele deshidratării, iar acneea și coșurile nu sunt singurele probleme care pot apărea din simplul motiv că nu te hidratezi corespunzător.
Tot în vederea reducerii riscului acneei se mai recomandă evitarea stresului, limitarea expunerii la soare și a consumului de alimente care pot favoriza apariția acneei. Încearcă, de asemenea, să eviți să-ți atingi pielea cu mâinile murdare sau cu telefonul și rezistă tentației de a-ți stoarce coșurile sau punctele negre deja apărute. Este indicat să lași curățarea tenului în sarcina specialiștilor.
Acneea se poate manifesta sub diverse forme și, deși este adesea privită ca o problemă specifică pubertății și adolescenței, ea poate afecta și adulții. Lista cauzelor sale și a factorilor agravanți sau favorizanți este destul de variată. Totuși, după cum am văzut mai sus, sunt lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția sau agravarea sa. Pentru recomandări specifice, adresează-te întotdeauna unui dermatolog.